Книжарница за антикварни и стари книги
над 900 000 книги
Всички книги

Начало Кошница Вход Бърза регистрация Забравена парола Въпроси/Сигнали



Изпитанията въ войната 1915-1918 г.

Изпитанията въ войната 1915-1918 г.

Александър Гиргинов

Състояние: много добро
Цена: 90.00 лв.

Поръчай
Брой*:
Налична във Варна - виртуален щанд "Златната ябълка"
 
Категория:
Издателство:
Година:
Cтраници:
Налични бройки:
Език:
Град на издаване:
Корици:
Ключови думи:  Александър, Гиргинов, Изпитанията, войната 1915-1918
Ще платите само една доставка, ако поръчате още книги от същия виртуален щанд - "Златната ябълка".

Д-ръ Ал. Гиргиновъ, български политик
Роден: 11 май 1879 г. Търново, България
Починал:1 ноември 1953 г. (74 г.) Белене, България
Александър Ангелов Гиргинов е български политик от Демократическата партия. Той е вътрешен министър в правителствата на Народния блок (1931 - 1934) и един от активните участници на опозицията срещу комунистическото управление след Втората световна война.
Роден в Търново на 11 май (29 април стар стил) 1879 година. Завършва право в Лайпциг, след което e адвокат и активен участник в Демократическата партия, от 1908 година е избиран многократно за народен представител. Заедно с Александър Балабанов и Йосиф Хербст редактира стартиралия в 1908 година вестник "Време", неофициален правителствен орган.
След Дветоюнския преврат през 1923 година Гиргинов става член на първото Изпълнително бюро на новосъздадения Демократически сговор, но впоследствие се дистанцира от него и остава в самостоятелната Демократическа партия. Той е вътрешен министър в кабинетите на Народния блок през 1931 - 1934 година - в петото правителство на Александър Малинов и в първото, второто и третото правителство на Никола Мушанов. След Деветнадесетомайския преврат през 1934 е в опозиция и се обявява за запазване на неутралитета на България във Втората световна война.
На 2 септември 1944 година Александър Гиргинов се включва в кабинета на Константин Муравиев, заради което след Деветосептемврийския преврат е осъден на една година затвор от т. нар. Народен съд. Освободен предсрочно, през лятото на 1945 година участва активно във възстановяването на Демократическата партия.
На 25 октомври 1947 година Александър Гиргинов е изселен от София в Разград, а по-късно в Дулово. Той е взет на агентурна разработка от Държавна сигурност. Той е разработван и следен от ДС под псевдонима "ГОШО", разкриват още архивите документи на репресивния апарат на БКП. Бил е принуждаван да се разписва по три пъти на ден. След като е бил настанен в празна стая без мебели, е принуден да се моли за завивки и печка. За храна и вещи от първа необходимост е молил синът си, изселен в Етрополе. За определен период са му отнети купоните за хляб. По-късно комунистите прекъсват и възможността му да кореспондира със сина си. През 1949 е преместен отново в друго жилище, при много нехигиенични условия с цел абсолютна изолация, нещо което той е понесъл безропотно. През 1952 г. е въдворен в концлагера "Белене" с решение на МВР за срок от 7 години.
Умира на 1 ноември 1953 година в лагера "Белене".

Библиография
1907 - "Парламентаризъм и поемането на властта"
1919 - "Отговорностите в навечерието на войната и становището на Демократическата партия"
1921 - "Държавното устройство на България"
1922 - "Кабинетът на Малинов-Костурков в 1918 г."
1923 - "България пред Великата война"
1926 - "Народната катастрофа. Войната 1912 - 1913"
1936 - "Изпитанията във войната 1915 - 1918"
Начини на доставка:
До офис на куриер: да
До адрес: да
Лична среща: да във Варна
Предлага: 157 книги
Продава в Книжен пазар от: 2014 г.
Не издава фактури.
Отстъпки във виртуален щанд "Златната ябълка":
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 5%
При поне 2 книги* за над 100 лв. - 10%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти. Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...


Съобщения до книжаря

За да зададете въпрос за книгата или за да коментирате, моля влезте през "Вход" или се регистрирайте.
Добави в бележника (само за регистрирани потребители)
Книгата е посетена: 13



Брой*:







Книги от същия автор

Народната катастрофа. Войните 1912-1913 г.
Народната катастрофа. Войните 1912-1913 г.
Александър Гиргинов

Година: 1926. Състояние: много добро.

От същия книжар.   Цена: 50.00 лв.
Спомени
Спомени
Александър Гиргинов

Година: 2012. Състояние: отлично.

Цена: 12.00 лв.
България предъ великата война
България предъ великата война
Александър Гиргинов

Година: 1932. Състояние: отлично.

Цена: 35.00 лв.
купувам книги
Oще книги от Александър Гиргинов >>>

Книги от същата рубрика

Българската армия в Първата световна война 1915-1918
Българската армия в Първата световна война 1915-1918
Петко Йонов

Година: 1995. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 15.00 лв.
Славата на България
Славата на България
Борис Чолпанов

Година: 1985. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 8.00 лв.
История на Отечествената война на България 1944-1945. Том 1-4
История на Отечествената война на България 1944-1945. Том 1-4
Колектив

Година: 1981-1984. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 36.00 лв.
купувам книги
За проекта Права и задължения Услуги Помощ Поддържай връзка
За Книжен пазар Подобрения Карта на сайта (стари и нови книги) Карта на сайта (антикварни книги) Общи условия Условия за купувачи Условия за книжари Политика на поверителност За реклама Доставка, срок и плащане Shipping abroad / Доставки за чужбина Въпроси и отговори (FAQ) Въпроси/Сигнали Книжен пазар във Facebook Книжен пазар във FeedBurner Следи с RSS
Щанд "Книги за всеки" - отстъпки до 20%!
Партньори
Имоти Работа
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да подобри качеството на услугите си. Ако не сте съгласни с това, моля изключете бисквитките от браузъра си (с което ще ограничите функционалностите на "Книжен пазар") или затворете сайта. Научи повече.

Стари книги