Книжарница за антикварни и стари книги
над 1 000 000 книги
Всички книги

Начало Кошница Вход Бърза регистрация Забравена парола Въпроси/СигналиМагическо начало, вълшебен живот Разгледай

Магическо начало, вълшебен живот

Дийпак Чопра, Дейвид Саймън, Вики Ейбрамс

Състояние: отлично
Цена: 29.00 лв.

Поръчай
Брой*:
Налична в София - виртуален щанд "Тодоров"
 
Категория:
Издателство:
Година:
Cтраници:
Забележка:
Налични бройки:
Език:
Град на издаване:
Корици:
Ключови думи:  магическо начало, вълшебен живот, Дийпак Чопра, Дейвид Саймън, Вики Ейбрамс
Ще платите само една доставка, ако поръчате още книги от същия виртуален щанд - "Тодоров".

РЪКОВОДСТВО ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ ПОСРЕДСТВОМ МЕДИТАЦИЯ, АЮPВЕДА И ЙОГА ТЕХНОЛОГИИ

МАГИЧЕСКО НАЧАЛО, ВЪЛШЕБЕН ЖИВОТ

ДИЙПАК ЧОПРА, ДЕЙВИД САЙМЪН И ВИКИ ЕЙБРАМС

На децата на човечеството, в чиито невинни ръце е бъдещето на нашия свят

ВЪВЕДЕНИЕ

Съзнателна бременност

Творческият импулс на живота е най-могъщата сила във вселената. Мистериозен и необясним, той е по-реален от материята, по-неуловим от мисълта и по-траен от времето. От зората на човечеството ние се опитваме да си обясним как животът се появява от неживите елементи. Но въпреки разгадаването на генетичния код, той си остава и днес също такава загадка, както в древността.

Вековната мъдрост ни казва, че архетипните богове и богини са ни създали по свое подобие, за да можем ние да ги пресъздаваме и почитаме в свой образ. Науката се мъчи да установи организационните принципи, които обединяват атомите в молекули, молекулите в комплексни биовещества, а биовеществата в самовъзпроизвеждащи се системи. Дали живите организми съществуват, за да репродуцират молекулите на ДНК, или ДНК-молекулите съществуват, за да репродуцират живите организми? Независимо дали приемате вселената обективно или субективно, от духовна или научна гледна точка, не може да не се удивлявате на движещата сила, която дирижира съзиданието на всичко живо на земята.

Вселената се пресъздава във всеки отделен живот. Раждането и смъртта са просто епизоди във вечната история на сътворението. Всяко раждане на човек крие обещанието за приключения, драма, любов и загуби. В процеса на съзиданието вселенският океан от любов временно се влива в реките на индивидуалността, които се стремят да се завърнат към извора. Зачеването и раждането на вашето бебе са първите страници на една нова история - първите стъпки по пътя му в този свят на неизброими възможности.

Нашата книга "Магическо начало, вълшебен живот" е възхвала на раждането - тържеството на всеки индивидуален цвят върху дървото на живота. Магията и мистерията на животосъздаващия процес позволяват на всеки индивид и всяко ново поколение да повтори накратко цялата история на живота, вечно търсейки нов израз. Когато бебето ви поеме първия си дъх и пъпната връв е прерязана, то се превръща в индивид. Отделя се от тялото ви и официално започва своето пътуване към самооткриването. Интуицията ни и проучванията ясно показват, че дълго преди бебето да премине през родилния канал, то е започнало да изследва своята личност.

Самосъзнанието на бебето възниква, още докато е сред околоплодните води в утробата ви. Щом се развият сетивата му, то възприема и реагира на смътните звуци, усещания, гледки, вкусове и миризми в тялото ви. Вашето възприемане на света преминава през тялото ви и стига до нероденото дете. То с лекота се научава да свързва преживяванията си с чувствата и емоциите, да осъзнава своето удоволствие и неудоволствие. През деветте месеца, докато бебето е свързано с вас, то постоянно черпи от вашата база данни за света. Научава се да свързва сетивните импулси с определени усещания и разпознава полезните и вредните. Ясно е, че изучаването на живота започва още преди раждането.

Тази книга е предназначена за бременните жени, техните партньори, жените, които искат да забременеят, и за всички, които желаят да станат съпричастни на удивителния процес на създаване на нов живот. Постарахме се да включим и информация за хора, чиято работа е свързана с проблемите на децата в съвременния свят - за учителите, психолозите, терапевтите и медицинските служители тази книга може да се окаже безценна. Тя не е просто книга за здравето на ембриона, защото ние вярваме, че знанията, които ще получите от нея, могат да подобрят здравето на обществото като цяло. Различните страдания, депресивните състояния и престъпленията, които ни заобикалят всеки ден, са категорични показатели за липсата на баланс между тялото, ума и духа. Тази липса често започва в самото начало на живота - още преди раждането. И тенденцията за балансирано здраве и цялостност, и обратната - за нарушаване на този съществен, но деликатен баланс, присъстват като потенциал в мига на зачеването.

Книгата отлежаваше в сърцата и умовете ни в продължение на много години. Докато се грижим за хората с най-разнообразни разстройства и болести в центъра "Чопра", ние категорично разбрахме, че преживяванията са свързани с биологията. Можем да излекуваме телата си, ако направим друг избор. Много от нашите пациенти и посетители ни казват, че биха искали да са ги напътствали към балансиран живот още като деца. Посредством обширни проучвания ние осъзнахме, че развиващите се човешки същества опознават живота и света още в утробата и изборът на техните родители има продължителни последствия. За да приложим тези знания на практика, създадохме образователната програма за раждане "Магическо начало" и обучихме предродилни консултанти от целия свят. Обучението на бременни жени и партньорите им в центъра "Чопра" ни убеди, че принципите и практиките, представени в тази книга, могат в голяма степен да повлияят на преживяванията по време на бременността и раждането и на родителите, и на бебето.

Дълго преди раждането преживяванията въздействат и моделират личността. Бебето може да показва признаци на стрес още преди да се е родило. Чувствата и желанията се формират от нашите вътрешноутробни усещания. Науката доказа, че и най-дребното преживяване въздейства върху умовете и телата ни дълго преди раждането и след него. Положителните преживявания от зачеването през целия ни живот се проявяват в здрави тела и умове, а отрицателните - в нездрави.

Здравето не означава просто липса на болести - то е състояние на физическо, психологическо, емоционално и духовно благоденствие. Можем да стигнем и по-далеч и да определим здравето като по-високо ниво на съзнание, в което признаваме, че същата част от разума, която е в основата на нашия живот, е в основата и на всяко живо същество. В състояние на истинско здраве ние не сме способни да нараняваме себе си или другите. За да постигнем това състояние, е важно да се чувстваме обичани, нахранени, сигурни, доволни и щастливи от самото начало. От мига на зачеването нероденото бебе преживява мислите и действията на майка си. Това е така, защото умът и тялото са едно цяло. Накъдето и да се насочи мисълта, материята я следва. Импулсите в мозъка ни мигновено се преобразуват в палитра от неврохимични вещества. Те се свързват с клетките и тъканите из цялото ни тяло. Нероденото бебе е част от тялото на майка си. Затова нейните мисли, емоции и чувства се преобразуват в молекули, които проникват в тялото на ембриона.

Вие и вашето бебе непрекъснато споделяте своите молекули и преживявания. Този динамичен обмен на информация и химичните "пратеници" са кодовете на комуникацията между вашето сърце и ум и сърцето и ума на нероденото ви бебе. Още със зачеването започва богат емоционален живот. Изборът, който правите като майка, е ключът към осигуряването на най-добро начало, а отвореното ви съзнание - към правенето на най-добрия избор. В тази книга се надяваме да убедим всички родители, че техния избор, тълкувания и преживявания преди, по време на бременността и след нея играят съществена роля за създаването на здрави и щастливи деца. Когато правите положителен избор, вие осигурявате на бебето си основните елементи, които изграждат здраво тяло, ум и дух.

В книгата постоянно се позоваваме на великите прозрения на древната наука Аюрведа. Тази петхилядолетна система за природна медицина, която произхожда от Древна Индия, ни напомня, че човешките същества са духовни по своята същност. Когато приемем това, ще започнем да разбираме свещената отговорност на зачатието, износването и грижите за нашите деца. Освен това сме включили съвременна научна информация, която ясно показва, че преживяванията и ученето започват много преди да поемем първия си дъх. Интегрирането на тези две различни перспективи ни дава инструмеариумът, с помощта на който можем да сме сигурни, че децата ни ще бъдат захранвани с нашите мисли, думи и действия. Ние сме духовни същества, които са се научили да се възпроизвеждат физически. Макар че по време на живота си ние се проявяваме като индивиди, същността на нашата природа е безграничното съзнание... чистият потенциал... Духът. Когато поканите една душа в живота си, зачевайки бебе, вие приемате свещената отговорност да обичате и подхранвате божествения импулс, който е заложен в човека. Всички ние сме израз на една и съща област на съществуването, затова създаването на дете означава да сътворим друго свое проявление. Любовта и грижите, които полагаме за нашите деца, са продължение на грижите, които полагаме за себе си. Ако искаме да създадем свят без насилие, трябва да започнем с любовта и захранването още в утробата.

Нашият свят е сложен и динамичен. Във всеки един момент можем да попаднем в ситуации и обстоятелства, които пораждат големи надежди или огромно отчаяние. На тази планета има райони, където творчеството, изобилието и духовността разцъфтяват и други, където преобладават бедността, насилието и страданието. Каквото и да е положението, можем да сме сигурни, че всички надежди за бъдещето зависят от това как отглеждаме децата си. Наследили сме всичко, което знаем, от онези, които са живели преди нас, и можем да избираме какво да предадем на следващото поколение. Ако несъзнателно прехвърлим на децата си конфликтите и погрешните схващания, които сме наследили, ще пропуснем възможността да променим света. От друга страна, ако отворим съзнанието си към състраданието, единството и любовта, можем наистина да осъществим тази промяна. Тогава нашите деца ще се възприемат като прекрасните духовни създания, които всъщност са.

Като любящи родители всички ние желаем едно основно нещо за нашите деца - да бъдат щастливи. С тази мисъл ви предлагаме това ръководство за съзнателни родители. Каним ви да споделите нашата надежда, че всички деца ще бъдат благословени с вълшебен живот - и ви поднасяме написаното с надеждата да ви помогнем да създадете един по-здравословен и любящ свят.

Личностно възприемане на книгата

Всяко пътуване крие потенциал да ви отведе отвъд ограниченията на ума онова най-съкровено място в сърцето ви. Докато пътувате из тази книга, ще се натъкнете на много упражнения, предназначени за вашето личностно израстване. Главите включват упражнения за водене на дневник, рисуване и визуализация, предназначени да ви помогнат по забавен начин да откриете себе си. Ние сме убедени, че бременността може да сде превърне в период на пълно духовно пробуждане, ако се вслушвате внимателно в интуитивната мъдрост на ума и тялото си.

Дневник за бременността

"Когато умът ти е ясен,

можеш да видиш целия път

до сърцето."

Стивън Левин

Предлагаме ви всеки ден от бременността да описвате с няколко изречения как се чувствате. Дори когато смятате, че нямате какво да кажете, отделете няколко минути и запишете мислите си. Някои жени си определят конкретен час, в който да пишат, докато ги споходи вдъхновение. Нека вашият дневник бъде искрено описание на преживяванията ви. Може да ви се поиска да нарисувате нещо или да драскате в него. Правете това, което ви се иска.

Воденето на дневник ще ви помогне да опознаете мислите и чувствата си. Когато се вслушате във вътрешния си диалог, ще се свържете с бебето и с други скрити места в себе си. Воденето на дневник може да ви помогне да живеете по-осмислено. Много често хората търсят отговора кои са извън себе си, разчитайки на учители, лекции и семинари за отговор на въпросите как би трябвало да се чувстват. Когато си водите дневник, можете да се потопите в потока на своята вътрешна мъдрост и проникновение и да откриете отговорите, които се крият дълбоко в собственото ви същество. Ако се обърнете към себе си, ще осъзнаете по-добре развитието на нероденото си бебе и ще спомогнете за развитието си като родител.

Ето една примерна извадка от дневник на жена, бременна в петия месец с първото си дете.

"Мое мило ангелче,

Днес цял ден рита и си игра в корема ми. Всяко поритване ми напомня за съществуването ти. През деня затварям очи и насочвам цялото си внимание към теб. Вече усещам, че сме дълбоко свързани - трудно е да опиша как точно. Сякаш едновременно мисля, представям си, чувствам, свързвам се и общувам телепатично с теб. Усещането е невероятно.

Коремът ми расте всеки ден. Обичам да гледам голото си тяло в огледалото. Баща ти ме гледа с възхищение, което ме кара да се чувствам желана и женствена.

Баща ти ще бъде чудесен татко. Много ще го обичаш. Вчера нарисува теб, себе си и мен. Всички сме широко усмихнати, а ти си между двама ни. Около рисунката написа думи, които описват различните чувства, които изпитвахме през последните няколко месеца. Те разкриват вълнението от твоята поява и тревогите ни от тази важна промяна. Чудесна рисунка! Ще я сложа в рамка и ще я окача в стаята ти.

Обичам те,

Мама"

Затворете очи и се опитайте да почувствате какво е бебето да нараства в утробата ви. Осъзнайте радостта, загрижеността и страховете си. Запишете ги, без да се обръщайте назад. Не се притеснявайте за правописа или граматиката. Забавлявайте се! Запалете си ароматна пръчица или напръскайте наоколо нещо с приятно. Пуснете си любима музика. Може да изпитате чувства, които не сте осъзнавали досега. Възможно е някои от тях да ви изненадат. Бъдете отворени за тях и пишете за всичко, което ви хрумне.

"Слушането е форма на приемане." Стела Терил Ман

Прозрение чрез рисуване

Рисуването като начин да изразите чувствата и преживяванията си също може да бъде чудесен начин да достигнете до вътрешното си аз. Картинките могат да надмогнат вербалния език и да разкрият директно мислите и емоциите ви по отношение на бременността, раждането и нероденото ви бебе. Макар че хората често се приесняват да рисуват, препоръчваме ви просто да опитате. Като дете може да сте изключили рисуването като начин за творчески изразяване, защото не сте били толкова талантливи, колкото ви се е искало, но рисуването е изумителен начин за личностно израстване. Позволете си да не бъдете съвършени. Изразете творческите си способности си посредством ръцете. Бъдете диви и свободни. Открийте детското у вас, което обича да рисува и оцветява. Извадете моливите, тебеширите, боите и глината. Пропъдете вътрешния си критик и си поиграйте. Купете си дневник или тетрадка, в която да пишете и рисувате. Подберете го така, че да се чувствате свободни и спонтанни. Дръжте под ръка писалки, цветни моливи и маркери. Когато получите проникновение и творческо вдъхновение, запишете мислите и нарисувайте образите, които ви идват наум.

Творческо въображение

"Когато очите на хората са отворени,

те виждат пейзажа навън.

Когато очите на хората са затворени,

те виждат пейзажа в себе си.

Хората с часове гледат пейзажа навън,

но могат да видят също толкова

и в себе си."

Майкъл и Нанси Самюълс

Творческото въображение е процес на призоваване на сетивните преживявания на екрана на вашето съзнание. Упражненията за развиване на творческото въображение, предлагани в тази книга, ще ви позволят да осъществите интимна връзка с тялото си и с нероденото си дете. Те могат и да намалят стреса по време на бременността.

Всеки от нас има вътрешни преживявания, които не личат отвън - образи, мисли и спомени плуват из съзнанието ни по цял ден. Макар че обикновено наричаме този процес визуализация, той може да включва всяко от петте ни сетива. Можете да призовете във въображението си звуци, усещания, вкусове и миризми, заедно с визуалните образи. Когато ви помолят да си спомните дома от детството си например, може да си спомните формата на пианото, мекотата на любимата си възглавница или чудесния вкус и аромат на майчините ви гозби. Когато актуализирате някое обстоятелство или събитие, в ума ви може да оживеят цели сцени. Тялото и умът ви реагират на вътрешните преживявания до голяма степен както и на външните. Мащабно психологическо изследване показва, че автономната нервна система на човека, която регулира неволевите физиологични функции като сърдечен ритъм, кръвно налягане, хормонални нива и имунна система, реагира на въображаеми или припомнени събития все едно те се случват в реалния свят на форми и явления. Ако живо си представите, че си почивате на плажа, тялото ви произвежда същите химични агенти, както когато наистина сте на брега. Ако ярко си спомните някое неприятно събитие, сърдечният ритъм, кръвното налягане, дишането и метаболизмът ви реагират, сякаш го преживявате в реалния живот. С помощта на въображението можете да подберете някое хубаво събитие, използвайки вродената си творческа сила, за да предизвикате лечение, съсредоточаване и отпускане.

Ние вярваме в силата на въображението. В тази книга каним да упражнявате тази дарба и като всяко умение, тя ще се развие, докато го правите. Може да ви накараме да си представите как бебето расте в тялото ви или как бихте искали да родите. Посредством творческото въображение вие ще укрепите връзката с нероденото си дете дълго преди да го вземете в прегръдките си. Когато използвате въображението си, ще установите, че имате способността да създадете почти всичко, което искате.

Бременността е път, който ще ви отведе отвъд ума и тялото ви. Тя ще засили съчувствието ви и ще разкрие най-съкровените истини за душата ви. Тази книга ще ви помогне да опознаете сърцето си и да намерите пътя си. А всяка крачка по него е уникална за вас. Приятно пътуване!

Ще започнем с началото на живота - когато две клетки се сливат и получената искра запалва огъня на новото същество.

ПЪРВА ГЛАВА

ДА СЪЗДАДЕШ БЕБЕ

"Тялото на жена, която ще зачева,

е избрано да превърне

божественото в земно.

Макар овулацията да е природен закон,

зачеването е божи."

Едгар Кейси

Кога започва животът? Според някои духовни традиции това става, когато душата реши да влезе в човешко тяло. Други смятат за начало искрата в погледа на потенциалния родител, който иска да има дете. Докато биолозите и духовниците спорят дали животът започва или не в момента на зачатието, според вековната мъдрост денят, в който бебето излиза от майчината утроба, се смята за начало на живота му. Но както и да определяме началото на живота, свещеното пътуване на яйцеклетката и сперматозоида, които се сливат, за да създадат уникален индивид, е също толкова чудодейно и величествено, колкото създаването на вселената. Духът и материята се сливат, за да сътворят нов живот.

"Планът" на човешкото тяло е закодиран във всяка човешка клетка, която съдържа 46 хромозоми и над тридесет хиляди гени. Тези гени, състоящи се от ДНК, осигуряват инструкции за протеините, които са основата на химичните вещества, тъканите и органите на човека. От тях зависи каква ще е косата на бебето, цветът на кожата му и до известна степен уникалните характеристики на неговата личност. С разкриването на човешкия геном, ние сме по-близо от всякога до разбирането как ДНК влияе върху физическите и психологически белези, както и върху предразположението ни към различни заболявания. Но още сме далеч от пълното разкриване на мистерията как няколко генетични "думи" могат да съдържат код за неизмеримото биологично разнообразие на нашата планета.

Всяко човешко същество получава половината от хромозомите си от яйцеклетката на майката, а другата половината от сперматозоида на бащата. Сливането и прегрупирането на генетичния потенциал на майката и бащата води до невероятно разнообразие. Според Аюрведа тези първични клетки, наричани шукра (shukra), са в основата на биологичния разум и най-важните продукти на всяко живо същество.

Когато младата жена за пръв път получи менструация, яйчниците й съдържат десетки хиляди потенциални яйцеклетки. Всеки месец след това до менопаузата част от тях започват да се развиват, но обикновено само една узрява и се отделя. През репродуктивните години на жената само около четиристотин яйцеклетки достигат зрелост и имат шанс да се превърнат в бебе.

Яйцеклетката или яйцето е най-голямата клетка в женското тяло и е около 100 000 пъти по-тежка от сперматозоида. В нея има достатъчно хранителни вещества, за да оцелее от отделянето си до момента, когато се имплантира в утробата. Това обикновено отнема около пет дни, ако междувременно е била оплодена.

Сперматозоидите, които носят генетичния материал на бащата, се образуват в тестикулите на мъжа от пубертета през целия му живот. Всеки ден се създават милиони нови сперматозоиди, по-голямата част от които никога не биват изхвърляни. По време на еякулацията около триста милиона миниатюрни сперматозоида се изхвърлят в около чаена лъжичка семенна течност. Само около три милиона от тях преминават през вагината в матката, но повечето са изтощени или се изгубват, така че по-малко от триста влизат през фалопиевата тръба, където чака зрялата яйцеклетка.

За сперматозоида тридесетте сантиметра между шийката на матката и яйцето са по-дълги от маратон и му трябват около десет часа, за да ги измине. В повечето случаи оплождането става скоро след като яйцеклетката навлезе във фалопиевата тръба на път към матката. Сперматозоидите, които изберат същата тръба, стигат до яйцето, обграждат го и се прикачват към външния му слой. Последните състезатели изпускат мощните храносмилателни ензими, които се намират в главичките им и издълбават микроскопични отвори във външната обвивка на яйцеклетката. Само един сперматозоид може да проникне в яйцето, което веднага затваря вратите на всички останали съперници. Сперматозоидът победител се отървава от опашката и главичката, докато гените му се сливат с тези на яйцеклетката. Останалите, чиито главички са заклещени в обвивката й, продължават да махат с опашки. Това завърта оплодената вече яйцеклетка и й позволява да се придвижи към утробата. Веднъж освободени от индивидуалната си енергия и разум, яйцето и сперматозоидът се сливат, за да продължат живота си като нова единица - семенцето на уникално човешко създание.

През следващите 4-6 дни оплодената яйцеклетка се спуска по фалопиевата тръба. По пътя си тя се дели няколко пъти и заприличва на черничев плод. Някои от външните клетки се подготвят да образуват плацентата, докато вътрешните започват процес на диференциация, от който накрая се получава бебето. По времето, когато достигне матката, първоначалната оплодена яйцеклетка, вече наричана бластула, се е разраснала до около стотина клетки.

Докато се осъществява това нарастване, вътрешният слой на утробата се подготвя за имплантирането. Хормоните, произвеждани от яйчника, стимулират жлезите и кръвоносните съдове на вътрешността на матката, за да стане мека и сочна. Когато бластулата пристигне, външната й обвивка се притиска до месестата вътрешност на матката. Така ембрионът се свързва с майката, за да се развият тялото, умът и душата му. Както откриват много родители, не е необичайно този процес да продължи десетки години.

Ил. от с. 20

Според Аюрведа във всяка жива клетка съществува искрица съзнание. Когато новосъздаденото бебе започне да се оформя физически, искрите съзнание в отделните клетки се обединяват и формират самосъзнанието на нероденото дете. Пламъкът на съзнанието, наричан в Аюрведа агни, става все по-ярък с напредването на биологическото развитие. Той се разпалва от основната жизнена сила, наричана прана, докато същността на биологичната цялост, оджас (ojas) организира развиващите се клетки в сплотена единна система. На духовно ниво тези три първични сили - агни, прана и оджас (или огън, въздух и земя) - са основните градивни елементи на живота. Тези енергии подхранват нашата интелигентност, жизненост и любов. Любовта към живота, присъща на душата на вашето бебе, започва да се изразява в мига на зачеването, а може би и преди това.

Защо възниква животът? Според Аюрведа вселенският разум създава живот само за да може да еволюира в сложни конфигурации, способни да размишляват над загадките на вселената и да им се наслаждават. От тази гледна точка животът е космически маскарад, в който целта е да се открие кой е маскираният. В началото на живота маската е доста прозрачна за осъзнатата майка, която усеща дълбоката духовна връзка, която свързва душата на бебето с нейната. Най-важната й роля от момента на зачеването е да отгледа детето си, за да може то да преоткрие своята духовна природа.

В някои духовни традиции се смята, че тази връзка предхожда зачеването.

Хората от няколко африкански племена вярват, че духовното раждане на детето започва, когато потенциалната му майка за пръв път си го представи. Тя отива на някое усамотено място и се вслушва в уникалната песен на своето бебе. Когато я чуе, се връща у дома си и научава партньора си на нея. Докато се любят, те я пеят като покана за тази душа да влезе в живота им. Когато забременее, тя редовно пее песента на нероденото си бебе и научава на нея и акушерките, докато се подготвя за раждане. Те я пеят, докато жената ражда и когато бебето излезе на бял свят. Детето също научава мелодията, която го подкрепя през всички етапи от живота му. Използва я, за да отпразнува моментите си на слава и да се утеши в мигове на загуба.

Да отгледаш дете

По времето когато бластулата си намери гнезденце в богатата на хранителни вещества обвивка на утробата, някои от клетките й произвеждат важно вещество, наречено човешки хорионен гонадотропин или ЧХГ. То стимулира яйчника да отделя прогестерон и естроген, които захранват утробата, докато плацентата бъде готова сама да произвежда достатъчно от тези вещества. ЧХГ се открива в кръвта на бременна жена още осем дни след зачеването, а около единадесетия ден в кръвта на всяка бременна жена има измеримо количество от него. Тестването за това вещество се прави посредством изследвания на кръвта и урината. Ниво под пет в кръвта се смята за отрицателно, а над 25 - за положително. Нивото на ЧХГ може да достигне 250 000 между осмата и десетата седмица, после постепенно спада, докато навлизате във второто тримесечие на бременността.

Можем само да се удивляваме на разума, който е в основата на развитието на сложно човешко същество от грозд очевидно идентични клетки. Къде са законите, които управляват този танц на живота? Те са записани в милионите години еволюция. Можем да опишем какво става, да установим условията, които го предизвикват посредством оплождането ин витро или клонирането, но не можем напълно да разберем как всяка клетка знае кои гени да пробуди и кои да останат латентни. Не можем да обясним как огледални образи на очите, ушите, ръцете и краката се формират в съвършен синхрон. Не можем да обясним как различните части от нервната система "знаят" как да се свързват помежду си на огромни клетъчни разстояния, за да си предадат жизненоважна информация. Организирането на живота става от по-дълбока област на съществуването, която е загадъчна и неразбираема. Наистина началото на всяко живо същество е магическо.

Първични усещания

Продължителна клетъчна активност отбелязва първия месец на бременността, подготвяйки сцената за развитието на тъканите, органите и физиологичните системи на вашето бебе. Още през петата седмица след зачеването, основните компоненти на нервната му система са оформени, включително примитивен мозък, гръбначен стълб и сетива за чуване, докосване, виждане, вкусване и обоняние. Анатомията, необходима за опознаването и тълкуването на света се формира бързо, след като е създаден новият живот.

СЛУШАНЕТО В УТРОБАТА

Акустичната система, която позволява на бебето ви да чува, действа посредством три различни компонента - външно, средно и вътрешно ухо. В началото външното ухо представлява малки пъпчици, които постепенно се сливат, за да оформят слуховия апарат на детето. Средното ухо се образува от свързването на три малки костици, които предават вибрациите, получени от външното ухо на вътрешното. Вътрешното ухо е забележително устройство, което преобразува височината и интензивността на звуковите вълни в специфични електрически импулси, които предават информацията на мозъчния дял, свързан със слуха. По времето, когато навлизате във второто тримесечие на бременността си, вашето неродено дете вече притежава добре развит слухов апарат, с който да чува какво става в света навън.

Едно от най-ранните описания за чуване от утробата е описано в Новия завет (Лука, 1:44), когато майката на Йоан Кръстител Елисавета казва на Мария, която е бременна с Исус: "защото, щом гласът на твоя поздрав достигна до ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми." Много съвременни изследвания потвърждават, че около 18-20-тата седмица от ембрионалния си живот вашето неродено дете чува и реагира на звуците в средата си. Сигурно си мислите, че утробата е тихо място, но в нея съществува богата гама от звуци и усещания. Миниатюрни микрофони, поставени в матката на бременна жена, показват, че многобройни звукови вибрации достигат до "бърлогата" на бебето. Биенето на майчиното сърце и работата на храносмилателния тракт създават стабилен звуков фон, заедно с пулсирането на кръвта, която минава през главните кръвоносни съдове.

Ритъмът и височината на човешките гласове ясно се долавят в утробата. Възрастен, който слуша разговори, записани с миниатюрен микрофон в утробата, може да разбере над половината от думите, изговаряни от мъж и над една трета от изговаряните от жена. Нероденото ви дете различава най-лесно вашия глас. Гласът на майката е малко по-силен в сравнение с външните звуци. Ако пеете, в утробата ви той може да достигне над 80 децибела, което може да се сравни със звъненето на телефона или звука от прахосмукачката. Ембрионът чува вашия глас и като звук, предаван по въздуха и като вибрации, които се предават директно чрез органите, тъканите и костите ви. Нероденото дете опознава гласа на майка си дълго преди да се появи на бял свят.

Бебето се научава да свързва звуците в утробата с усещането за доволство и недоволство. Емоционалното състояние на майката се предава на ембриона посредством веществата, които тя секретира. Ако майката води приятен, удовлетворяващ разговор или слуша музика, която й харесва, мозъкът й предизвиква производство на вещества, които отразяват спокойствието и доволството й. Тези химични агенти пътуват през кръвта на майката и ембриона, свързани с пъпната връв и предават на детето майчините чувства. Ако майката спори ожесточено, тялото й се изпълва със стресови вещества, които могат да предизвикат отрицателни усещания у ембриона. Лесно е да си представим недоволството на неродено дете, което редовно е излагано на такива "отровни" звуци. Сърдечният ритъм на майката се ускорява, надбъбречните жлези произвеждат стресови хормони. У нероденото дете се активира реакцията "бий се или бягай", но за съжаление то нито може да избяга, нито да се бори със звука или онова, което го предизвиква. Семената на тревогата, опасението и враждебността вече са посети в матката. Бъдещото бебе започва да свързва звуците с вътрешните си усещания.

Постарайте се да избягвате силните звуци, тъй като шумовото замърсяване има отрицателен ефект и върху майката, и върху детето. Учените съобщават, че майки, които живеят под траекторията на излитащи самолети, произвеждат по-малко хормони на растежа и е по-вероятно да родят по-дребни бебета от онези, които живеят на същото разстояние от летището, но не точно под траекторията на излитащите самолети. Подобен ефект е установен и при жени, които трябва да работят във фабрики, където нивото на шума е постоянно високо. Доколкото е възможно, постарайте се да избягвате вибрации, които водят до вашия и на бебето дискомфорт.

От друга страна не можем да очакваме, че ще успеете напълно да избегнете неприятните шумове през цялата бременност. Не искаме да се притеснявате, че навреждате на бебето всеки път когато сте разстроена, спорите или слушате силно рокендрол. Животът неизбежно ни носи шумни моменти, които не могат, нито пък непременно трябва да бъдат избягвани. Просто ви предупреждаваме, че съществото във вас, подслушва живота ви. Когато е възможно, слушайте приятни звуци, знаейки, че насладата, която изпитвате, изпитва и вашето дете.

УСЕЩАНИЯТА В УТРОБАТА

Ние опипваме пътя си към този свят посредством две различни, но взаимосвързани системи. Едната, саматичната, ни подава информация за допир, натиск, температура и болка, а втората, вестибуларната, ни информира как сме ситуирани в пространството. Основната анатомична структура, която изследва света посредством докосване, е добре развита по времето, когато ембрионът е на около 15 седмици. Множество разнообразни сензори се развиват по кожата и в крайниците на бебето, те съобщават на мозъка му текстурата, интензитета, положението и температурата на всичко, което то докосва или което се докосва до него.

Вестибуларният апарат ни помага да заемем правилно положение по отношение на заобикалящата ни среда. Тъй като живеем на планета с гравитация, винаги трябва да знаем къде е "горе". Макар че детето не може да седи без чужда помощ, докато не навърши шест месеца и може да мине повече от година, докато се изправи и тръгне без помощ, вестибуларният апарат, необходим за тези жизненоважни функции, започва да се развива още след първите 14 седмици от ембрионалния му живот.

Бебетата в утробата реагират на докосване. През петия месец може да се види как ембрионът докосва лицето си, смуче палеца и другите си пръсти. Натискът чрез външен масаж води до промени в активността и сърдечния му ритъм, а към шестия месец в утробата нероденото бебе реагира на докосване също като едногодишно дете. Освен това неродените бебета усещат промяната в температурата и чувстват болка. При инжектиране на студена вода в околоплодната течност ембрионът се опитва да се отдръпне, а ако при проникване в амниона, бъде убодено с игла, реакцията му показва, че изпитва неприятно усещане, което не му харесва.

Има доказателства, че през петия месец на ембрионалния си живот, детето ви започва да се ориентира в пространството. Изследванията показват, че неродените бебета се наместват по-удобно в утробата като ритат. Бебето променя положението си, когато и майката промени своето и при рязко нейно движение, могат да се доловят внезапни моторни реакции и промяна в сърдечния ритъм на зародиша. Тези нагаждания към естествената дейност на майката помагат за развитието на системата за ориентиране на зародиша като подготовка за живота извън утробата. Съзнателните ви движения по време на танци или йога стимулират здравите нервни връзки между крайниците, тялото и мозъка на растящото бебе.

Макар че не сме сигурни дали бебето изпитва удоволствие, когато ви масажират корема или от разпъването на гръбнака по време на йога, знаем, че когато вие се чувствате добре, ембрионът се къпе в предизвикващите блаженство вещества, които тялото ви произвежда. Съзнателното движение е от полза и за вас, и за нероденото ви бебе.

ВИЖДАНЕТО В УТРОБАТА

Утробата е тъмно място, но все пак в нея прониква светлина. Най-раните доказателства за развитие на зрителен апарат се появяват към първия месец от бременността, а в края на първото тримесечие очите на бебето притежават всички основни компоненти. Зрителният апарат продължава да се развива и усложнява по време на бременността и след това, тъй като способността на детето да обработва визуална информация се развива окончателно едва през седмия месец след раждането му.

Клепачите на зародиша започват да се повдигат около двадесет седмици след началото на бременността и съществуват убедителни доказателства, че между 2 и 10 процента от външната светлина достига до рудиментарните очи на фетуса. Когато осветят корема на бременна жена със силен прожектор, нероденото дете засилва моторната си активност и сърдечният му ритъм се ускорява. Непряка, но по-важна роля за визуалната стимулация на бебето играе онова, което гледате вие. Сцените на насилие, показвани от медиите, стимулира...
Начини на доставка:
До офис на куриер: да
До адрес: да
Лична среща: да в София
Предлага: 5 361 книги
Продава в Книжен пазар от: 2015 г.
Не издава фактури.
Отстъпки във виртуален щанд "Тодоров":
При поне 3 книги* - 5%
При поне 5 книги* - 8%
При поне 10 книги* - 12%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти. Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...


Съобщения до книжаря

За да зададете въпрос за книгата или за да коментирате, моля влезте през "Вход" или се регистрирайте.
Добави в бележника (само за регистрирани потребители)
Книгата е посетена: 41Брой*:Книги от същата рубрика

Пленителна: Разкриване тайната на женската душа
Пленителна: Разкриване тайната на женската душа
Джон и Стейси Елдридж

Година: 2008. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 9.00 лв.
Бъдещето дойде по-рано
Бъдещето дойде по-рано
Панагис Метаксатос

Година: 2017. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 13.00 лв.
The Teach Yourself Letter Writer
The Teach Yourself Letter Writer
Gordon Humphreys

Година: 1966. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 8.00 лв.
купувам книги
Oще книги от Самоусъвършенстване >>>
За проекта Права и задължения Услуги Помощ Поддържай връзка
За Книжен пазар Подобрения Карта на сайта (стари и нови книги) Карта на сайта (антикварни книги) Общи условия Условия за купувачи Условия за книжари Политика на поверителност За реклама Доставка, срок и плащане Shipping abroad / Доставки за чужбина Въпроси и отговори (FAQ) Въпроси/Сигнали Книжен пазар във Facebook Книжен пазар във FeedBurner Следи с RSS
Щанд "Книги за всеки" - отстъпки до 20%!
Партньори
Имоти Работа
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да подобри качеството на услугите си. Ако не сте съгласни с това, моля изключете бисквитките от браузъра си (с което ще ограничите функционалностите на "Книжен пазар") или затворете сайта. Научи повече.

Стари книги