1. LiterNet
 2. Културни новини
 3. Книгосвят
 4. Книжен пазар
 5. За култура
над 1 100 000 книги
 1. Разширено търсене
 1. Всички книги
 2. Виртуални щандове
 3. Костадинов
 4. Да и Анна
 5. Добра находка
 6. Книги за всеки
 7. Буквите
 8. Калисто
 9. Toivo
 10. Съкровищница
 11. Алена
 12. Ескалибур
 13. Още

ПодобренияЕкипът на "Книжен пазар" работи постоянно по включването на нови функции за потребителите и подобряване ползваемостта на въведените до момента.

Целта на тази страница е да ви информира за по-важните подобрения в сайта - вече направени и предстоящи.

Ще се радваме да прочетем и вашите мнения и предложения за подобряване на съвместната ни работа чрез развитие на платформата "Книжен пазар".Предстоящи подобрения:

 1. Предстоят промени както на визията, така и на функционалностите и ролите в платформата.

 2. Подготвя се възможност кориците на книгите да се изрязват и оразмеряват и да оптимизират обема си директно във формуляра за книги.Последни подобрения:

 1. С цел подобряване на услугата "Условията за книжари" (и самият формуляр) са променени - добавянето на корица става задължително в новите записи (и при редактиране на старите) (01.10.2020).

 2. Направена е по-добра навигация в "Избери виртуален щанд" - по Област и по Брой книги - в групи над 1000 книги, над 100 книги, над 10 книги и над 1 книга (30.09.2020).

 3. В "Бележник" желаните заглавия се подреждат по "Последно отбелязани" и "По щандове" (28.09.2020).

 4. Подсказки във формуляра на поръчката за дописване на град, квартал, улица (22.09.2020).

 5. Директно във формуляра на поръчката Ви предоставяме избор на офис на Еконт от готов списък - без опасност от грешки (21.09.2020).

 6. За Гост и Купувач е създадена обща точка "За контакт" - с достъп до Книжаря, Техническото лице и Администратора (14.09.2020).

 7. Автоматично добавяне на книги при съвпадане на Заглавие, Автор и Година, след което останалите полета се попълват автоматично, а книжарят добавя само Състояние, Забележки по състоянието, Цена, Корици, както и непопълнени незадължителни полета (11.09.2020).

 8. При добавяне на книги падащо меню с предложения дописва всяко от полетата (Автор, Заглавие, Издателство, Град, Подзаглавие, Поредици и библиотеки, Преводач, Художник) (09.09.2020).

 9. Вход/регистрация с един клик - чрез Фейсбук (26.08.2020).

 10. Спестявате доставки чрез автоматични предложения за същите заглавия, но налични само в един щанд (20.08.2020).

 11. Продуктите в "За колекционери" се обособяват както в рамките на щанда, така и по категории в рамките на щанда (15.08.2020).

 12. В хода на поръчване се прави предварителна проверка на имейла за наличие на регистрация (11.08.2020).

 13. Добавена е търсачка в "За колекционери" (06.08.2020).

 14. Книжарите могат да следят директно в списъка с "Предложени книги" дали са пропуснали да добавят корица в някой от записите. (30.07.2020).

 15. През "За контакт" са осигурени канали за връзка с Книжар, Техническо лице и Администратор (29.07.2020).

 16. Книжарите могат да редактират своя книга директно през списъка в щанда си (18.07.2020).

 17. При преглед на книга от регистриран потребител, той има достъп до опцията "Съобщи за грешка в записа" (18.07.2020).

 18. Опция за смяна на начина на доставка от страна на книжаря - по молба на купувач (14.07.2020).

 19. "Книжен пазар" е пренаписан на нова технология (Ruby on Rails), позволяваща бърза цялостна модернизация на сайта (28.06.2020). Първите подобрения вече са налице:

  • Пълна адаптация за мобилни устройства. Вече поръчването на книги през телефон ще е далеч по-удобно. Освен това всички останали функционалности на сайта са адаптирани за мобилни устройства, включително формулярите за въвеждане на книги, създаване на товарителници и комуникация с клиента или администрацията на сайта.

  • Нови формуляри в "За колекционери". Вече почти всички артикули, които не са книги, разполагат със специализиран формуляр за въвеждане/редакция, който включва адекватни за съответния тип продукт атрибути и ограничения към тях. Формулярите подлежат на допълнителни корекции, които ще направим след консултация с книжари и купувачи, които имат по-дълбоки компетенции в съответната област извън книгите.

  • "Надценени книги" за ревизия на цени. Във Вашия книжарски акаунт - "Моите книги" - "Предложени" - горе вдясно ще видите "Надценени книги спрямо налични" и "Надценени книги спрямо продадени". Това са списъци с Ваши книги, които имат значително по-висока цена от тази на всички останали конкурентни екземпляри от съответното състояние. Препоръчваме Ви да редактирате цените им.

  • Във Вашия книжарски акаунт сме представили дължимите към платформата такси в една по-разбираема форма, без да променяме сроковете и самите такси. Когато се натрупа дължима сума от поне 20 лв. на първо число от месеца се генерира разписка за целия период от последната издадена такава досега. Отпада прехвърлянето за следващ месец - издадените разписки не се изменят във времето, променлива остава само колонката за погасяване. Текущите суми от последната издадена разписка до настоящия момент може да разгледате в "Баланс".

  • Актуализацията на статусите на всички товарителници в Еконт се извършва автоматично на всеки половин час. Ако желаете да актуализирате конкретна товарителница към текущия момент, достатъчно е да я отворите (Проследяване на пратка).

 20. "За култура" - уебкаталог за литература и култура - от групата на LiterNet Медиа сменя php-версията и преминава на Phoenix / Elixir (06.02.2020).

 21. "Културни новини" от групата на LiterNet Медиа сменя php-версията и преминава на Phoenix / Elixir (08.12.2019).

 22. "Книгосвят" - сайтът за сравняване на книги по цени, състояние, щанд, град на продавача към "Книжен пазар" - сменя php-версията и преминава на Ruby on Rails (март 2019).

 23. Всички сайтове на LiterNet Медиа, в т.ч. "Книжен пазар" и "Книгосвят" преминават към най-високия хостинг план на VPS услугата, предлагана от Superhosting (12.09.2018).

 24. "Книгосвят" (сайт за сравняване на цени на "Книжен пазар") премина изцяло на Ruby on Rails, при пълна съвместимост за стационарни и мобилни устройства (08.07.2018).

 25. "Книжен пазар" е изцяло съобразен с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 (GDPR) за защита на личните данни. Вижте "Политика на поверителност" (25.05.2018).
 26. Въведена е нова система за управление на комуникацията с потребителите (За контакт) с цел подобряване качеството на предлаганите услуги.

 27. Във връзка с повишаване сигурността на личните данни през Вход ще се влиза с имейл + парола, вм. с потребителско име + парола, както беше досега.

 28. Създадена е възможност книжарите автоматично да променят начина на получаване на наложените платежи от Еконт - в брой или по банков път (чрез споразумение с тях) в самата товарителница.

 29. Автоматизирано е поръчването на книги от чужбина с ясно разписани стъпки от страна на купувача и книжаря, вкл. с избор на начин за плащане.

 30. Създадена е възможност за лесно преминаване на регистрирани потребители от физически в юридически лица и обратно. При поръчка с искане за фактура книжарите получават данните за фактуриране автоматично към самата поръчка.

 31. Чрез промяна в Условията за книжари купувачите ще получават по-бързо поръчаните книги, а книжарите ще са по-отговорни при подреждането и намирането им, както и при сваляне на неналичните екземпляри.

 32. Извършено е цялостно обновяване на хардуерната част на сървъра - 6 GB памет (RAM), 80 GB пространство, 4 процесорни ядра (CPU), до 60 Mbps Интернет.

 33. Извършено е цялостно обновяване на софтуерната част на сървъра, на който се намира "Книжен пазар", което подобри чувствително сигурността и скоростта на зареждане на платформата.

 34. Добавена е нова категория - "Стари снимки" в раздел "За колекционери".

 35. Чувствително са повишени техническите параметри на сървъра, на който се намира "Книжен пазар".

 36. Добавена е нова категория - "Подлистници".

 37. Създаден е изцяло нов интегриран автоматизиран модул на Еконт с 30% отстъпка за подготовка и проследяване на товарителници.

 38. Стартира мобилната версия на "Книжен пазар", базирана на Ruby on Rails.

 39. Сменена е търсачката, по-бърза и с леко по-различни - и по-добри - функции.

 40. Добавени са две нови категории - "Първи издания" и "Панорамни книжки".

  В "Първи издания" се добавят само известни, много често класически, заглавия на известни, основно български автори. Това са книги, които имат повече от едно издание и които сами по себе си имат висока степен на ценност - литературна, културна, антикварна, букинистична, библиофилска.

 41. Добавена е нова категория - "Пъзели".

 42. С цел проследяване пратките с Еконт, Спиди и Рапидо става задължително попълването на номера на товарителницата.

 43. Срокът за потвърждаване на поръчка от страна на книжаря става 4 дни вм. досегашните 5 дни. Същото се отнася за срока за потвърждаване от страна на купувача, ако книжарят е отказал поне една книга в поръчката.

 44. Изисква се специално съгласие (че са готови да платят за повече от една доставки) от купувачи, които поръчват с куриер книги от два щанда.

 45. Нова категория - "Чиклит" (да не се бърка с "Любовни романи").

 46. Нова категория - "Комикси". В нея не влизат сп. "Дъга" и пр. периодични издания.

 47. От 1 март 2015 г. "Книгосвят" се превърна в платформа за сравняване цените на книгите от "Книжен пазар".

 48. В страницата на книжаря вече се сумират цените на книгите, което е важно при повече книги (с отстъпка) в поръчка.

 49. В последната стъпка на поръчката (Преглед) са направени промени с цел увеличаване броя на успешно регистрираните поръчки.

 50. Нова категория - "Конволют" - за книги, брошури, части от книги, изрезки и ръкописи, събрани и подвързани от собственика в едно книжно тяло.

 51. Нова функционалност на "Бележник"-а - бутон за директно поръчване на книга.

 52. При отказване на книга от книжар - купувачът ще може да се запознае с конкретната причина.

 53. Предоставяме поддомейн от типа: ime-na-magazina.knizhen-pazar.net, за книжари, които предлагат над 1 000 книги, срещу месечна такса от 5 лв. или годишна от 50 лв. до достигане на безплатната граница за поддомейн от 5 000 книги.

 54. "Бележник"-ът е по-функционален - с пряк достъп до щанда, от който сте отбелязали книга.

 55. Отстъпките за брой книги и оборот се виждат преди поръчка - в щанда и под всяка книга

 56. На 5 август 2014 г. са удвоени параметрите на сървъра, на който са разположени сайтовете на LiterNet Медиа, в т.ч. "Книжен пазар".

 57. Създадени са нови категории: "Медии и журналистика" и "Картинки от дъвки" (раздел "За колекционери").

 58. Категориите при попълване на запис на книга за удобство са подредени по азбучен ред.

 59. "Книжен пазар" постепенно разширява възможностите на платформата за улесняване на желаещите да поръчат книги от чужбина. Добавена е информация относно процедурите за доставка и плащане. Може да я видите в раздел "Помощ" в долната част на страницата на платформата.

 60. Разделите "За колекционери" и "Други" са изкарани от общия поток на новите книги и изведени на централно място под наименованието "За колекционери".

 61. Част от списъка с книги, непрегледани от валидатор, са оцветени в зелено. Това са книги, одобрени от валидатор, но чакащи своя ред за публикация. (Валидираните книги се публикуват в платформата през 2, 3 или 4 мин. взависимост от броя добавени заглавия.)

 62. Добавени са нови категории в раздел "За колекционери" - "Нумизматика", "Банкноти", "Фонокарти", "Подложки за чаши". В категория "Нумизматика" се допускат само монети, чието предлагане е съобразено с българското законодателство.

 63. Опция "Преглед" в е-товарителница на "Еконт" - с възможност да посочите кой е платецът при връщане на пратка.

 64. Ново незадължително поле за описание на книги - "Художник".

 65. Добавена е информация за Срок на доставка - вж. Доставка, срок и плащане в раздел Помощ.

 66. Прегрупиране на рубрики от раздел "Други" и откриване на разделите "Други книги" и "За колекционери".

 67. Информация в щанда за бързина и коректност при обслужване на поръчките. Статистиката се отнася за поръчки от последните 6 месеца на база отказани от книжаря, потвърдени и маркирани като изпратени.

 68. Търсене на "пълно съвпадение" в Разширено търсене с възможност за комбиниране по град/ове или щанд/ове.

 69. Ново поле в страница на книга - "Бележки за книжаря". Служи за отбелязване на налични бройки, местоположение на книгата и под. и е видимо само от книжаря.

 70. Разширени възможности за търсене: Търсене на книги в рамките на един и повече град/ове или в рамките на един и повече щанд/ове.

 71. Нова опция за отпускари :) Ако в рамките на месец книжарят отсъства, книгите няма да се спират от продажба. Купувачът може да поръча, стига да се съгласи да получи книгите след определената от книжаря дата.

 72. Добавена е нова категория - "Календари".

 73. Подобряване видимостта на книги, върнати за редакция при книжаря. Те ще получават временен номер (ID), който, при изпращане обратно за валидиране, ще се заменя с нов, но постоянен, с което книгите ще излизат на първа страница в "Книжен пазар", а няма да се "вмъкват" измежду вече публикуваните.

 74. Система за уведомяване относно коректността на купувачите на база направени поръчки.

 75. Списък с авторите в платформата.

 76. Визуализация на ключовите думи.

 77. Интерактивна карта на щандовете по области.

 78. Известяване по имейл на купувачи, заявили книга за търсене, когато тя вече се предлага в "Книжен пазар".

 79. Система за регулярно публикуване на новопостъпили книги в "Книжен пазар" и Фейсбук.

 80. Реорганизация на списъка "За изпращане" с цел контрол на поръчките. Маркирането на съответния статус, при реално извършено действие от страна на книжаря, става задължително.

 81. В "Класации" може да видите броя уникални заглавия в "Книжен пазар", както и наличните екземпляри.

 82. Класация на най-продаваните автори и заглавия в "Книжен пазар" - от 2008 насам, за последните 30 дни, за последните 3, 6, 12 месеца, по месеци, както и класация по категории.

 83. Нова опция за феновете на "Книжен пазар": Добави в Любими/ Favorites / Bookmarks.

 84. Добавена е опция за харесване и коментиране на книга във Фейсбук.

 85. Добавено е незадължително поле за размерите на книга при попълване на запис.

 86. Нови статистически данни, полезни за книжарите: средна цена на налични и на продадени книги, средна цена на налични книги в целия сайт.

 87. Включени са промените при пощенските услуги на Еконт.

 88. Добавена е нова категория - За кандидат-студенти.

 89. Възможност за добавяне на 3 допълнителни изображения към книга.

 90. Уголемяване на корица в страницата на книгата.

 91. Смяна на парола от потребителя.

 92. Запомняне на парола - на различни браузъри и компютри.

 93. Започва уеднаквяване имената на авторите чрез Refine.

 94. Удвояване оперативната памет на сървъра.

 95. Въведени нови категории: Книги-игри, Грамофонни плочи, Аудио и видеокасети, CD и DVD, Репродукции.

Партньори

  1. Имоти
  1. Работа
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да подобри качеството на услугите си. Ако не сте съгласни с това, моля, изключете бисквитките от браузъра си (с което ще ограничите функционалностите на "Книжен пазар") или затворете сайта. Политика на поверителност