Книжарница за антикварни и стари книги
над 1 000 000 книги
Всички книги

Начало Кошница Вход Бърза регистрация Забравена парола Въпроси/СигналиОтговор на Йов Разгледай

Отговор на Йов

Карл Густав Юнг

Състояние: много добро
Цена: 25.00 лв.
Поради временно отсъствие на книжаря, книгата може да бъде изпратена след 06.04.2020 г. Ако това не е проблем за вас, моля поръчайте я.

Поръчай
Брой*:
Налична в София - виртуален щанд "VIP Classics"
 
Категория:
Издателство:
Година:
Cтраници:
Забележка:
Налични бройки:
Език:
Град на издаване:
Корици:
Ключови думи:  Карл Густав Юнг, отговор на Йов
Ще платите само една доставка, ако поръчате още книги от същия виртуален щанд - "VIP Classics".

Яхве е твърде неосъзнат, за да бъде морален. Морал­ността предполага съзнание. К. Г. Ю.


За книгата:

През август 2009 г. в публично недостъпна част от архива на Макс Фриш в Цюрих е открит ръкописът на неизвестна дотогава творба на швейцарския автор - 184 страници, записани от Фриш на магнетофонна лента, а след това напечатани от секретарката му на пишеща машина. Авторът лично е написал на заглавната страница: "Дневник 3. От пролетта на 1982 г."

По това време Макс Фриш живее в Ню Йорк с тогавашната си спътница Алис Лок-Кери, позната като "Лин" от повестта "Монтаук". На нея е посветен този трети дневник, чийто неочакван финал вероятно съвпада с раздялата на Фриш с американката през пролетта на 1983 г.

"Бележки за един трети дневник" е смесица от моментни записки и по-дълги пасажи с размисли. Привидно бегло нахвърляните бележки са издигнати в ранг на литературно произведение: "В Америка има всичко освен отношение към трагичното."

Цитати:


Смисълът и Духът на Христа са живи и разбираеми за нас и без чудеса. Чудесата апелират към разума единствено на тези, които не могат да схванат смисъла. Те са просто заместител на неразбраната действителност на духа.

Човек може да си представи Бог и като вечен поток на животворна активност, превръщаща се в безкрайно разнообразие от форми, и като вечно неподвижно, неизменно битие.

Аз отивам малко по-далеч и с риск да бъда заподозрян в психологизъм разглеждам и изказванията в Светото писание като изразяване на душата.

Не пиша като екзегет (какъвто не съм), а като лаик и лекар, комуто е било съдено да надникне дълбоко в душевния живот на много хора. Това, което изразявам, е преди всичко моето лично схващане, и все пак знам, че говоря едновременно и от името на мнозина, които са имали подобни преживявания.

начина, по който един образован и християнски възпитан човек от нашата епоха възприема и тълкува тъмната страна на Бога, която се разбулва в Книгата на Иов, и съответно как му въздейства това.

да се представи субективна реакция, за да може да се чуе един глас, който ще говори на мнозина, почувствали нещата по сходен начин, и ще изрази онзи потрес, който предизвиква неприкриваната с нищо гледка на дивотата и престъпността на божеството.

Както раната съответства на причинилото я оръжие, така и афектът отговаря на породилия го акт на насилие.

Може би най-великото у Иов е, че пред лицето на тази трудност той не започва да се съмнява в единството на Бога, а ясно разбира, че Бог Се намира в противоречие със Самия Себе Си, което е тотално до такава степен, че Иов е сигурен, че ще намери помощник и защитник в Бога срещу Бога. Колкото е сигурен в злото, толкова е сигурен и в доброто у Яхве. От човек, който ни причинява зло, не можем едновременно да очакваме да ни бъде помощник. Яхве обаче не е човек: Той е и двете - гонител и помощник в едно лице, и то така, че единият аспект е действителен в същата степен, в която и другият.

Яхве е твърде неосъзнат, за да бъде морален. Морал­ността предполага съзнание.

Той е всяко качество в неговата тоталност, следователно Той е и абсолютната справедливост, но и нейната противоположност, и то също така пълна.

Ала какво притежава човекът, което Бог няма? Поради своята незначителност, слабост и беззащитност спрямо Всемогъщия той притежава, както вече загатнахме, малко по-изострено съзнание, основаващо се на саморефлексията: за да оцелее, винаги трябва да съзнава своето безсилие спрямо Бога Вседържителя.

Иов проумява вътрешната антиномия на Бога и по този начин самата светлина на неговото познание добива божествена нуминозност.
Единственият упрек, който би могъл да му се отправи, е за оптимизма, благодарение на който вярва, че е възможно да се апелира към божествената справедливост.

Иов, тъй като е гледал на Бога като на нравствено същество. В Божието всемогъщество той никога не се е съмнявал, обаче свръх това се е надявал и на Неговата справедливост.

"Мъдрост е по-добро от сила" - казва Еклисиастът.

От съвършенството не произлиза нищо> - казват старите майсто­ри, докато в замяна на това състоянието на imperfectum носи в себе си зародиша на бъдещото подобрение. Перфекционизмът свършва винаги в задънена улица

Чрез прилагането на особени предпазни мерки Мария до известна степен се въздига в статуса на богиня, с което загубва всичките си човешки недостатъци: Тя не зачева Сина Си в грях както всички други майки и затова Той няма да бъде човек, а Бог. Никой досега - поне доколкото зная - не е забелязал, че по този начин се поставя под съмнение реалното ставане на Бога човек или се дава възможност да се приеме, че то се е осъществило само отчасти. И двамата, Майката и Синът, не са реални хора, а богове.

Отвъд съвършенството не започва никакъв друг път към бъдещето освен пътя за отстъпление назад

Какво значи религия без мит, след като религията - ако изобщо означава нещо - е именно функцията, която ни свързва с вечния мит?

митът не е фикция, а се състои от постоянно повтарящи се факти, които могат да се наблюдават винаги. Той се случва на човека и хората имат митични съдби, все едно че са древногръцки херои. Че животът на Христа е във висша степен мит, не доказва абсолютно нищо против Неговата фактичност; бих се изкушил дори да кажа - точно обратното, защото митичният характер на един живот изразява чисто и просто неговата общочовешка значимост.

разликата между дете и възрастен е неизмеримо по-малка, отколкото между Бог и Неговото творение, чиято нравствена слабост Той най-добре трябва да познава.

възможността Бог, Който от незапомнени времена наред с цялото Си великодушие понякога е изпадал в опустошителни пристъпи на гняв, внезапно да стане олицетворение на добро, напълно противоречи на здравия разум.

Христос се проявява като Посредник в две отношения: помага на човека срещу Бога и успокоява страха, изпитван пред това Същество. Той заема важното междинно положение между две трудно примирими крайности, Бог и човек.

Бог има ужасяващ двоен аспект: море от милост се сблъсква с изгарящо огнено езеро и светлината на любовта озарява една тъмна жарава, за която е казано: ardet non lucet - гори, но не свети. Ето вечното евангелие (в противоположност на преходното): може да обичаме Бога, но трябва да се боим от Него.

че Бог, сам в Своята божественост, не е блажен, но иска да се роди в душата на човека

Цялостната личност представлява целта на човека като цяло, а именно осъществяването на неговата цялостност и индивидуалност със или против волята му. Движещата сила на този процес е инстинктът, който се грижи всичко, което принадлежи към живота, да се влее в него, независимо от съгласието или несъгласието на субекта и независимо дали той съзнава или не съзнава онова, което се случва.

Психологизмът все още играе ролята на първобитно магическо мислене,

толкова често са ме питали дали вярвам, или не вярвам в съществува­нето на Бога, че започнах да изпитвам известни опасения дали мнението, че съм "психологист", не е много по-разпростране­но, отколкото мисля. Това, което хората най-често не забеляз­ват или не могат да разберат, е обстоятелството, че аз смятам психиката за реалност. Хората вярват буквално само на физи­чески факти и по този начин трябва да стигнат до заключени­ето, че самият уран или най-малкото лабораторните апарати са създали бомбата. Това е абсурдно в същата степен, както и предположението, че една недействителна психика може да носи отговорност за това.

Този мета­физичен процес е известен в психологията на несъзнаваното като процес на индивидуация. Доколкото последният по пра­вило протича неосъзнато, така както се е осъществявал вина­ги, той не означава нищо повече, освен че жълъдът става дъб, телето - крава, а детето - възрастен.

ако човек познава едновременно и психоло­гията на несъзнаваното, и алхимията, ще остане изумен от паралелизма на символите им.

съвсем не е изключена възможността архетипът на целостността и сам по себе си да заема едно централно положение, което го доближа­ва до образа на Бога.

Сигурно вярата основателно показва на човек чрез очите и сърцето му безпределността и непостижимостта на Бога; но тя също учи за близостта, нещо повече - за непосредствеността на Бога, и точно тази близост, която трябва да бъде почувствана емпирично, не ще остане без значение за човека. Аз познавам действително само това, което действа върху мене.

Това, което най-сетне ме подтикна да напиша тази книга, бяха някои въпроси, които само споменах в моята книга Еон, особе­но проблемът за Христа като символичен образ и проблемът за антагонизма Христос - Антихрист, така както го намираме изобразен в традиционната символика на Рибите в зодиака.

Психологическият опит показва, че на всяко нещо, което наричаме "добро", е противопоставе­но нещо "зло", което е не по-малко субстанциално. Ако не съществуваше "злото", всичко, което съществува, задължи­телно щеше да бъде "добро". Според догмата нито "доброто", нито "злото" могат да водят началото си от човека, защото "злото" в качеството си на един Божи син е съществувало преди човека.

Бог управлява света с дясна и с лява ръка. Дясната ръка означава Христос, а лявата - Сатана.

Ако християнството претендира да бъде монотеистична религия, то не може да мине без хипотезата, че противо­положностите са обединени в един Бог. А това поставя един сериозен религиозен проблем: проблема на Иов. Целта на книгата ми е да покаже историческото развитие на този проб­лем

Моята книга не цели да бъде нищо повече от питащия глас на един човек, който се осланя на размисъла, на вникването в проблема от страна на своите читатели.

Търсене
EN
Важни Новини
Ново ръботно време
Още...
Регистрирани потребители
Име:

Парола:


>> Регистрация
Новини
Ново ръботно време
Класация 50-те най-продавани книги в "Български книжици" за 2019 г.
Весела Коледа
Класация 50-те най-продавани книги в "Български книжици" за 2018 г.
Класация 50-те най-продавани книги в "Български книжици" за 2017г.
Още новини...
10 най-продавани книги за месеца
1. Загадката на дунавската цивилизация
2. По следите на индоевропейците. От номадските племена през неолита до древните високоразвити култури
3. Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир
4. Руми и суфизмът
5. Хана
6. Четене и живот
7. Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски
8. Идеята за проза
9. Тайният код на българските зографи
10. Древна Елада и Изтокът VІІІ-ІV в. пр. Хр.
Начини на доставка:
До офис на куриер: да
До адрес: да
Лична среща: да в София
Предлага: 11 354 книги
Продава в Книжен пазар от: 2009 г.
Издава опростени фактури.
Отстъпки във виртуален щанд "VIP Classics":
При поне 3 книги* за над 300 лв. - 5%
При поне 5 книги* за над 500 лв. - 10%
При поне 10 книги* за над 1000 лв. - 15%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти. Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
Щанд "VIP Classics": За нас 
Щандът се стреми да представи богат избор на редки и ценни издания, книги с автографи, книги с практическа и художествена стойност. Изпълняваме поръчки в понеделник и четвъртък. В случай че получаването на книгата ви е спешно, може да ни пишете, за да изпълним поръчката същия ден. Преди да платите, може да прегледате книгата. 


Съобщения до книжаря

За да зададете въпрос за книгата или за да коментирате, моля влезте през "Вход" или се регистрирайте.
Добави в бележника (само за регистрирани потребители)
Книгата е посетена: 6Брой*:Други екземпляри от книгата

Отговор на Йов
Отговор на Йов
Карл Густав Юнг

Година: 1997. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 29.00 лв.
Отговор на Йов
Отговор на Йов
Карл Густав Юнг

Година: 2014. Състояние: отлично.

Цена: 12.00 лв.
Отговор на Йов
Отговор на Йов
Карл Густав Юнг

Година: 1997. Състояние: отлично.

Цена: 14.00 лв.
купувам книги
Oще екземпляри от Отговор на Йов >>>
Сравни цени >>>

Книги от същия автор

100 писма: Подбор
100 писма: Подбор
Карл Густав Юнг

Година: 2006. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 35.00 лв.
За основите на аналитичната психология. Тавистокски лекции 1935
За основите на аналитичната психология. Тавистокски лекции 1935
Карл Густав Юнг

Година: 1995. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 50.00 лв.
Избрано. Книга 2
Избрано. Книга 2
Карл Густав Юнг

Година: 1993. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 15.50 лв.
купувам книги
Oще книги от Карл Густав Юнг >>>

Книги от същата рубрика

Въведение в психоанализата
Въведение в психоанализата
Зигмунд Фройд

Година: 1990. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 22.00 лв.
Речник по психология
Речник по психология
Норбер Силами

Година: 1996. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 30.00 лв.
100 писма: Подбор
100 писма: Подбор
Карл Густав Юнг

Година: 2006. Състояние: отлично.

От същия книжар.   Цена: 35.00 лв.
купувам книги
Oще книги от Психология >>>
За проекта Права и задължения Услуги Помощ Поддържай връзка
За Книжен пазар Подобрения Карта на сайта (стари и нови книги) Карта на сайта (антикварни книги) Общи условия Условия за купувачи Условия за книжари Политика на поверителност За реклама Доставка, срок и плащане Shipping abroad / Доставки за чужбина Въпроси и отговори (FAQ) Въпроси/Сигнали Книжен пазар във Facebook Книжен пазар във FeedBurner Следи с RSS
Щанд "Newsart" - отстъпка 15% за всички книги!
Партньори
Имоти Работа
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да подобри качеството на услугите си. Ако не сте съгласни с това, моля изключете бисквитките от браузъра си (с което ще ограничите функционалностите на "Книжен пазар") или затворете сайта. Научи повече.

Стари книги