1. LiterNet
 2. Културни новини
 3. Книгосвят
 4. Книжен пазар
 5. За култура
над 1 100 000 книги
 1. Разширено търсене
 1. Всички книги
 2. Виртуални щандове
 3. Костадинов
 4. Да и Анна
 5. Добра находка
 6. Книги за всеки
 7. Буквите
 8. Калисто
 9. Toivo
 10. Съкровищница
 11. Алена
 12. Ескалибур
 13. Още

Въпроси и отговори (FAQ)Регистрирах се в "Книжен пазар", но опцията "Вход" не работи, как мога да вляза в профила си?

Проверете настройките на браузъра си - трябва да активирате java script, за да работите нормално в "Книжен пазар".

Ако ползвате Internet Explorer (по-стари версии), идете на Tools - Internet options - Advanced - Security - Internet - Custom Level - Scripting - Active scripting = Enable (да бъде чекнато).

Ако ползвате Internet Explorer 11, то пътят е следният: Tools - Internet options - Security - Internet - Custom Level - Scripting (почти най-долу) - Active scripting = Enable (да бъде чекнато)

Ако ползвате Mozilla Firefox, идете на Tools - Options - Content - Enable JavaScript (да бъде чекнато).В ПОМОЩ НА КУПУВАЧА

Как да открия нужното ми заглавие?

Каталозите на "Книжен пазар" са достъпни без регистрация. Книгите са подредени в тематично-жанрови раздели и категории и чрез тях може да разгледате всички заглавия.

Ако искате да откриете конкретна книга или автор обаче, най-добре е да ползвате търсачката на платформата. Тя показва резултати по заглавие, автор и описание. Ако резултатите са много, може да изберете нужната ви опция чрез "Ограничи търсенето".

Ако искате да разгледате книги от конкретен книжарски щанд или според други критерии, изберете разположените под търсачката допълнителни каталози (филтри): "Избери книжарски щанд: по брой книги, по област", "Избери език на книгата", "Антикварни книги". При избиране на един от тези каталози, тематично-жанровите раздели и категории се презареждат и чрез тях може да разгледате книгите и по категории.

Когато сте в главната страница или от менюто заредите коя да е категория книги, то в средата на екрана първо ще видите книгите за продажба. Ако искате да видите книгите за подаряване или търсените заглавия, направете своя избор в хоризонталното меню, вдясно от "За продажба".

При зареждане на книги от коя да е категория и по кой да е критерий, книгите се подреждат по "Последно доб

Как да разбера дали книгата е налична?

Ако под Заглавие, Автор и Цена има бутон в оранжево ПОРЪЧАЙ, книгата е налична. Натиснете бутона ПОРЪЧАЙ и следвайте стъпките.

Как да поръчам книга?

Изберете книга, направете си бърза регистрация или влезте през "Вход" в акаунта си, натиснете бутона "Поръчай", който се намира до книгата и добавете още книги. Когато сте готови, влезте в "Кошница". Там ще видите избраните книги, като може да добавяте по всяко време нови или да променяте броя екземпляри, ако се продават повече бройки от една книга.

Нататък следвайте стъпките: Кошница -> Доставка и плащане -> Данни за получателя -> Преглед. Попълвайте коректно нужните данни, за да се осъществи изпращането на пратката без проблем. При последната стъпка внимателно прегледайте всичко и натиснете бутона "Изпращане на поръчката".

Как мога да получа и заплатя поръчаните книги?

Получаването и заплащането на книгите се уточнява в самата поръчка измежду посочените от книжаря опции. Обикновено се използват куриерски фирми, които изпращат книги до всички населени места в България, заплащането е при доставка (наложен платеж). Доставка и плащане може да се извърши и при лична среща между купувач и книжар.

За повече информация вижте раздел "Доставка, срок и плащане".

Мога ли да следя какво се случва с поръчката ми?

Разбира се, след като направите поръчка, ще получите по имейл всички данни за нея, а книжарят ще бъде автоматично известен, че има поръчка към негова книга.

В "Поръчано от мен" може да следите статуса на поръчката. Първоначално тя ще е със статус "Чакаща потвърждение". Ако в рамките на 3 дни книжарят не я потвърди, тя ще бъде заличена и ще трябва да направите нова поръчка към него или към друг книжар. А ако я откаже, ще бъдете уведомени.

Ако статусът на поръчката ви се промени в "Потвърдена", то очаквайте пратката и вижте кога статусът ѝ ще се промени в "Изпратена". Когато това стане, ще имате достъп до проследяване на пратката (ако е с Еконт), а на следващия (работен) ден книгата ще е в офис

При положение че междувременно възникнат промени, свързани с доставката, можете да пишете до книжаря - "Съобщения относно пратката" в "Моите поръчки".

Как да спестя разходи за доставка на избраните книги?

Ако изберете книги само от един щанд, то книгите ще пристигнат при вас на цената на една пратка. А ако щандът е на книжар от вашия град, може да посочите като начин на доставка и плащане "Лична среща" и да спестите изцяло транспортните разходи.

Не забравяйте - ако сте от голям град, разходите за придвижване до мястото на срещата могат да се окажат по-високи от разходите за пощенска пратка до офис на Еконт :)

Ако посочите като начин на доставка пощенска услуга, тя ще бъде около два пъти по-евтина от куриерската услуга. При единия случай ще трябва да отидете до най-близкия за вас офис на куриера, а при другия ще я получите на адрес.

Ако желаете доставка до адрес, изберете доставка с "Еконт" и ще имате книгата.

Книжарите в "Книжен пазар" ползват 30 % отстъпка от стандартната куриерска услуга - до офис и до адрес.

Възможно ли е да получа всички книги с една пратка?

Възможно е само ако сте ги поръчали от един и същ книжар/щанд. Книгите в "Книжен пазар" се предлагат от стотици книжари от цялата страна и всяка пратка се заплаща отделно.

Мога ли да отбележа в акаунта си книги, които да закупя по-късно?

Разбира се, може да използвате опцията "Добави в бележника", която се намира долу вдясно към всяка книга. Отбелязаните от вас заглавия се съхраняват в Бележника и в по-късен момент може да ги поръчате или изтриете.В ПОМОЩ НА КНИЖАРЯ

Как да се включа?

За да продавате книги в "Книжен пазар", трябва да се регистрирате като книжар и да започнете да добавяте заглавия за продажба или подаряване - неограничен брой.

Как мога да управлявам своите книги?

По всяко време може да добавяте нови и нови книги, но и да редактирате вече добавена книга или да я свалите от продажба. Новодобавените и редактираните книги стават видими за купувачите след валидиране от администратор. Свалените от продажба

Ако имате повече екземпляри от една книга, изберете опцията "Разполагам с: повече от една бройка". В този случай, при продажба на 1 екземпляр от книгата, системата прави копие на информацията и няма нужда да я попълвате отново. Когато остане 1 екземпляр от книгата, изберете опцията "Разполагам с: една бройка". Ако това не се отбележи, при продажба на последния екземпляр системата ще създаде ново копие на информацията.

Ако книгата ви е вече поръчана и потвърдена, тя ще се появи в "Моите книги: Продадени". При сдобиване с нов екземпляр на същата книга не е необходимо да попълвате информацията отново, достатъчно е да ни изпратите номера и заглавието на продадената книга, за да направим нейно копие, което да редактирате и изпратите за валидиране при администратора на платформата.

Заплаща ли се такса при регистриране на акаунт или при предлагане и продажба на книги?

"Литернет" ООД не събира такси за регистриране на акаунт или щанд. Книжарите могат да предлагат неограничен брой книги, без да дължат заплащане. Такси се начисляват само при потвърждаване на книги от поръчка, направена през кошницата в "Книжен пазар".

Добавих няколко книги, но не получавам поръчки. Защо?

За да продавате успешно, е необходимо да предоставите за продажба не няколко, а много книги. Практиката досега показва, че колкото повече книги предлагате и колкото по-често добавяте нови книги, толкова по-големи са шансовете да ги продадете. Ако имате книги, с които желаете да се разделите, не отлагайте. А ако имате 10 и повече книги, не пропускайте да си създадете безплатно собствен щанд.

Искам да предложа много книги, но нямам време да ги добавя. Можете ли да ми помогнете?

Разбира се. Предвидили сме улеснение при попълване на данните в такива случаи. Достатъчно е да се регистрирате в "Книжен пазар" и да ни изпратите файл (*.xls, *.doc, *.rtf, *.txt) със списък от книги (минимум 100 броя), който да съдържа задължителната информация за тях. Преди попълване на файла добавете по стандартния начин поне една книга. При попълване изписвайте точните имена на наличните категории за книги в платформата, не съкращавайте първото име на автора, ако е известно, не поставяйте в кавички заглавията и издателствата, внимавайте за шпациите. Не забравяйте - в една и съща последователност трябва да попълните следните колони: брой книги, заглавие, автор, категория, издателство, град на издаване, година, брой страници, състояние, цена, език. (Ако желаете, свържете се с нас, ще ви изпратим готов файл с всички колони в Excel.) Накрая непременно проверете дали не сте пропуснали данни за коя да е от колоните с информация и дали не сте допуснали печатни или фактологични грешки.

N.B. Броят книги, състоянието на книгата и езикът се попълват от вас само ако са различни, съответно от следните параметри: 1 брой - отлично състояние - български език. Системата автоматично ще попълни формулярите, а вие ще можете да ги разгледате, допълните, коригирате при нужда и изпратите, след което администраторът ще ги валидира, за да бъдат достъпни за потребителите.

Възможно ли е да насоча купувачите само към моите книги в "Книжен пазар"?

Ако притежавате собствен щанд в "Книжен пазар", то това е не само възможно, но и изключително полезно като инструмент за увеличаване на продажбите и на лоялните купувачи. За да могат да ви разпознават и в бъдеще да се обръщат отново към вас, ако са доволни, книжарският щанд трябва да има добре подбрано име, голям брой професионално представени книги, конкурентни условия за доставка и заплащане на поръчките... Не по-малко важно е обаче, уникалният URL адрес на щанда, който ще имате, да го изпращате на заинтересовани купувачи, да го поствате във форуми, блогове, социални мрежи... Но без да спамите купувачите и интернет пространството. Спазването на етиката е важна предпоставка за успех.

Искам да предложа книги от личната си библиотека, но не разполагам нито със скенер, нито с цифров фотоапарат за кориците. Това пречка ли е?

Поставянето на корица не е задължително при предлагане на книга. Разбира се, с нея бихте привлекли вниманието на аудиторията и бихте документирали ясно състоянието на предлагания от вас екземпляр, но пък по всяко време, когато разполагате с корица, можете да я добавите като редактирате информацията за книгата през опцията "Моите предложени книги".

Опитвам се да добавя корици, но системата не ми позволява, защото са над допустимия обем. Как да ги намаля, без да пострада качеството?

Ако не работите със специална програма, напр. PhotoShop, моля ползвайте Pixlr X - безплатна онлайн програма за обработка на корици. Ако снимате и обработвате през смартфон, програмата ще ви поиска да инсталирате актуална версия на Java, инсталирайте я, за да може да работите с нея.

Инструкция:

Зареждате програмата https://pixlr.com/x (Pixlr X) и натискате синия бутон вляво - Open photo. Отварят ви се папките от вашето устройство, намирате нужната снимка, кликате два пъти и се показва екран с три опции за избор - изберете третата - Web, погледнете дали е включена опцията Auto rotate based on exif и я изключете. Когато натиснете Apply, командата ще приложи тези действия и ще зареди снимката. Изрежете я, ако има нужда, с третия бутон вляво - Crop - и натискате Enter. Не забравяйте, за фон трябва да оставите 1-2 мм от всички страни, за да се виждат евентуални дефекти. След това натискате долу вдясно бутона Save, избирате качество (Quality) Low (50%). После коригирате пикселите в полето под него - Image width - 350-400-450 px е оптималният размер за ширина на изображението. Не препоръчваме ширина над 500 px. Същевременно поглеждате под плъзгача - Format: jpg, size: ... kb - дали обемът на файла наистина е под 45-50 кб, като обикновено той е даже под 30 кб. Въпреки това, ако е нужно, може да коригирате или пикселите, или качеството - с плъзгача, за да намалите обема на изображението. А за да се отразят промените, трябва, след като коригирате пикселите, да кликнете отвън, на празно поле и да видите, че размерът на файла се е променил. Когато сте готови, натискате зеления бутон долу Download и записвате файла на своето устройство.

Когато сте обработили всички изображения, влeзте в Книжен пазар, опишете книгата и добавете корицата, както и допълнителни снимки, ако сте направили и обработили такива. Препоръчваме да заснемете/сканирате и обработите всички изображения на онези книги, които смятате да описвате в Книжен пазар през този ден.

Как да оповестя, че желая да подаря книга?

Достатъчно е да посочите като цена 0.00 лв.

Как да формирам цена за книгата, която предлагам?

Цените се формират свободно, по ваша преценка. Винаги може да ги променяте с цел повишаване интереса на купувачите и съобразяване със:

 • степента на търсене - актуалност и ценност на книгата;
 • състоянието на книгата;
 • конкурентните цени на същото заглавие в "Книжен пазар", ако се предлага от други книжари (ползвайте вътрешната търсачка, за да се осведомите);
 • конкурентните цени на същото заглавие, предлагани в различни книжарници в и извън интернет (ползвайте Google).

Коя куриерска фирма да избера?

Нашето специално предложение - изцяло интегрирана услуга на Еконт Експрес в "Книжен пазар" - с 30% отстъпка, ако сте регистриран като книжар в "Книжен пазар" и имате направена поръчка.За връзка с екипа на "Книжен пазар", моля, ползвайте За контакт.Партньори

  1. Имоти
  1. Работа
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да подобри качеството на услугите си. Ако не сте съгласни с това, моля, изключете бисквитките от браузъра си (с което ще ограничите функционалностите на "Книжен пазар") или затворете сайта. Политика на поверителност