1. LiterNet
 2. Културни новини
 3. Книгосвят
 4. Книжен пазар
 5. За култура
над 1 100 000 книги
 1. Разширено търсене
 1. Всички книги
 2. Виртуални щандове
 3. Костадинов
 4. Да и Анна
 5. Добра находка
 6. Книги за всеки
 7. Буквите
 8. Калисто
 9. Toivo
 10. Свраки
 11. Книжна вселена
 12. Ескалибур
 13. Още

Въпроси и отговори (FAQ)


В ПОМОЩ НА КУПУВАЧА


Как да открия нужното ми заглавие?

Можете да го откриете през търсачката или през каталозите на "Книжен пазар". Търсачката търси книги по Автор и Заглавие или по двата критерия едновременно, но има и опция за "Разширено търсене".

Книгите са подредени в тематично-жанрови раздели и категории, а също и по допълнителни филтри - Щанд, Език, Антикварни книги, Книги за подаряване, Автори. Чрез всички тях може да разгледате наличните в платформата заглавия. Само трябва да се въоръжите с време и търпение, защото книгите са над милион :)

Ако искате бързо да откриете дадено заглавие или автор обаче, най-добре е да ползвате търсачката ни. Освен стандартно търсене по Автор и Заглавие, тя позволява и "Разширено търсене" - по Издателство, Подзаглавие, Информация, Поредици и библиотеки, Преводач, Художник.

Може да търсите сред всички книги в платформата, но може да търсите и само в конкретен щанд или група щандове (през "Разширено търсене").

При зареждане на книги от коя да е категория и по кой да е критерий, книгите се подреждат по "Последно добавени".

Как да разбера налична ли е книгата и колко броя има книжарят?

Всички книги, до които достигате през платформата, са налични.

Ако под Заглавие и Автор има цена и бутон в оранжево ПОРЪЧАЙ, книгата е налична. Натиснете бутона ПОРЪЧАЙ и следвайте стъпките.

А дали в записа има повече бройки, може да видите в поле "Наличност" вдясно: "1 бр. / Повече от 1 бр.".

Как да поръчам книга?

За да поръчате книга, е нужно да използвате регистрацията си в "Книжен пазар", Facebook или Google/Gmail. А ако нямате, регистрирайте се в нашата платформа - преди да поръчате или в хода на поръчването.

- Ако влезете като регистриран потребител през "Вход", е нужно да изберете желаните книги през бутона "Поръчай", да влезете в "Кошница", когато сте готови, и да довършите поръчката си. За целта трябва през "Следваща стъпка" да достигнете "Доставка и плащане" > "Данни за получателя" > "Преглед и изпращане на поръчката". Разгледайте внимателно пълната информация, която сте предоставили, и натиснете "Изпрати поръчката".

- Ако влезете като нерегистриран потребител, на третата стъпка от поръчката ще Ви бъде поискана идентификация с един клик във Facebook или Google/Gmail или чрез имейл и парола в "Книжен пазар". А ако нямате такава на едно от трите места, да си направите регистрация в "Книжен пазар". След "Вход" по един от тези начини, ще сте на четвърта стъпка - "Данни за получателя", попълнете и довършете по описание по-горе начин поръчката си.

Как мога да избера и поръчам книги само от един щанд?

Може да търсите в конкретен щанд или в група щандове (през "Разширено търсене"). Достатъчно е да заредите щанда, и търсачката ще Ви покаже допълнителна опция - "[Търси] само в текущия щанд "...". Така не само ще откриете желаните книги на цената на една доставка, но и ще можете да ползвате предоставените от книжаря отстъпки за брой и цена на книгите, ако такива има.

За да разгледате щандовете в платформата, моля изберете: един от 10-те най-големи щанда, разположени в лента под търсачката, или опцията - под картата на България - "Избери виртуален щанд". Подредете по брой книги, по област или по град. Когато отворите конкретен щанд, тематично-жанровите раздели и категории се презареждат и чрез тях може да разгледате книгите и по категории.

Намирам книгата на различни цени. Как да избера най-доброто предложение?

Препоръчваме Ви да ползвате "Книгосвят" за сравняване на заглавия - по щанд, град, година, състояние и цена. Може да ги подредите с един клик по изброените критерии.

С "Книгосвят" лесно може да намирате различни заглавия, предлагани от един и същ щанд, като подредите по щанд и сравните резултатите.

Как мога да получа и заплатя поръчаните книги?

Получаването и заплащането на книгите се уточнява в самата поръчка измежду посочените от книжаря опции. Обикновено се използват куриерски фирми, които изпращат книги до всички населени места в България, заплащането е при доставка (наложен платеж). Доставка и плащане може да се извърши и при лична среща между купувач и книжар.

За повече информация вижте раздел "Доставка, срок и плащане".

Мога ли да следя какво се случва с поръчката ми?

Разбира се, след като направите поръчка, ще получите по имейл всички данни за нея, а книжарят ще бъде автоматично известен, че има поръчка към негова книга.

В "Поръчано от мен" може да следите статуса на поръчката. Първоначално тя ще е със статус "Чакаща потвърждение". Ако в рамките на 3 дни книжарят не я потвърди, тя ще бъде анулирана, за което ще бъдете уведомени. Тогава ще трябва да направите нова поръчка към същия или към друг щанд.

Ако статусът на поръчката ви се промени в "Потвърдена", то очаквайте пратката и вижте кога статусът ѝ ще се промени в "Изпратена". Когато това стане, ще имате достъп до проследяване на пратката през товарителницата (ако е с Еконт), а на следващия (работен) ден книгата ще е в техен офис или на посочен от Вас адрес.

При положение че междувременно възникнат промени, свързани с доставката, моля незабавно оставете съобщение в "Поръчано от мен" - "Изпрати съобщение до книжаря" към самата поръчка.

Как да спестя разходи за доставка на избраните книги?

Купувачите в "Книжен пазар" ползват 30 % отстъпка от стандартната услуга на Еконт - до офис и до адрес.

Ако посочите доставка до офис на Еконт, тя ще бъде с лев-два по-евтина от доставка до адрес.

Ако изберете книги само от един щанд, то ще заплатите само една доставка. А ако щандът е на книжар от вашия град, може да посочите като начин на доставка и плащане "Лична среща" и да спестите изцяло транспортните разходи.

Мога ли да отбележа в акаунта си книги, които да закупя по-късно?

Разбира се, може да използвате опцията "Добави в бележника", която се намира под цената на всяка книга. Отбелязаните от вас заглавия се съхраняват в Бележника и в по-късен момент може да ги поръчате или изтриете с един клик.В ПОМОЩ НА КНИЖАРЯ

Как да се включа?

За да продавате книги в "Книжен пазар", трябва да се регистрирате като книжар и да започнете да добавяте заглавия за продажба или подаряване - неограничен брой.

Как мога да управлявам своите книги?

По всяко време може да добавяте нови и нови книги, но и да редактирате вече добавена книга или да я свалите от продажба. Новодобавените и редактираните книги стават видими за купувачите след валидиране от администратор. Свалените от продажба

Ако имате повече екземпляри от една книга, изберете опцията "Разполагам с: повече от една бройка". В този случай, при продажба на 1 екземпляр от книгата, системата прави копие на информацията и няма нужда да я попълвате отново. Когато остане 1 екземпляр от книгата, изберете опцията "Разполагам с: една бройка". Ако това не се отбележи, при продажба на последния екземпляр системата ще създаде ново копие на информацията.

Ако книгата ви е вече поръчана и потвърдена, тя ще се появи в "Моите книги: Продадени". При сдобиване с нов екземпляр на същата книга не е необходимо да попълвате информацията отново, достатъчно е да ни изпратите номера и заглавието на продадената книга, за да направим нейно копие, което да редактирате и изпратите за валидиране при администратора на платформата.

Заплаща ли се такса при регистриране на акаунт или при предлагане и продажба на книги?

"Литернет" ООД не събира такси за регистриране на акаунт или щанд. Книжарите могат да предлагат неограничен брой книги, без да дължат заплащане. Такси се начисляват само при потвърждаване на книги от поръчка, направена през кошницата в "Книжен пазар".

Добавих няколко книги, но не получавам поръчки. Защо?

За да продавате успешно, е необходимо да предоставите за продажба не няколко, а много книги. Практиката досега показва, че колкото повече книги предлагате и колкото по-често добавяте нови книги, толкова по-големи са шансовете да ги продадете. Ако имате книги, с които желаете да се разделите, не отлагайте. А ако имате 10 и повече книги, не пропускайте да си създадете безплатно собствен щанд.

Искам да предложа много книги, но нямам време да ги добавя. Можете ли да ми помогнете?

Разбира се. Предвидили сме улеснение при попълване на данните в такива случаи. Достатъчно е да се регистрирате в "Книжен пазар" и да ни изпратите файл (*.xls, *.doc, *.rtf, *.txt) със списък от книги (минимум 100 броя), който да съдържа задължителната информация за тях. Преди попълване на файла добавете по стандартния начин поне една книга. При попълване изписвайте точните имена на наличните категории за книги в платформата, не съкращавайте първото име на автора, ако е известно, не поставяйте в кавички заглавията и издателствата, внимавайте за шпациите. Не забравяйте - в една и съща последователност трябва да попълните следните колони: брой книги, заглавие, автор, категория, издателство, град на издаване, година, брой страници, състояние, цена, език. (Ако желаете, свържете се с нас, ще ви изпратим готов файл с всички колони в Excel.) Накрая непременно проверете дали не сте пропуснали данни за коя да е от колоните с информация и дали не сте допуснали печатни или фактологични грешки.

N.B. Броят книги, състоянието на книгата и езикът се попълват от вас само ако са различни, съответно от следните параметри: 1 брой - отлично състояние - български език. Системата автоматично ще попълни формулярите, а вие ще можете да ги разгледате, допълните, коригирате при нужда и изпратите, след което администраторът ще ги валидира, за да бъдат достъпни за потребителите.

Възможно ли е да насоча купувачите само към моите книги в "Книжен пазар"?

Ако притежавате собствен щанд в "Книжен пазар", то това е не само възможно, но и изключително полезно като инструмент за увеличаване на продажбите и на лоялните купувачи. За да могат да ви разпознават и в бъдеще да се обръщат отново към вас, ако са доволни, книжарският щанд трябва да има добре подбрано име, голям брой професионално представени книги, конкурентни условия за доставка и заплащане на поръчките... Не по-малко важно е обаче, уникалният URL адрес на щанда, който ще имате, да го изпращате на заинтересовани купувачи, да го поствате във форуми, блогове, социални мрежи... Но без да спамите купувачите и интернет пространството. Спазването на етиката е важна предпоставка за успех.

Искам да предложа книги, но не разполагам нито със скенер, нито с цифров фотоапарат за кориците. Това пречка ли е?

Да, поставянето на корица е задължително при предлагане на книга за продажба от разстояние. Тя привлича вниманието на аудиторията и документира ясно състоянието на предлагания от вас екземпляр.

Ето защо, ако нямате скенер или цифров фотоапарат, може да правите снимки и през телефона си, ако има добра камера.

Опитвам се да добавя корици, но са над допустимия обем. Как да ги намаля, без да пострада качеството?

Влезте в акаунта си през "Вход", идете на "За контакт" > "Започни разговор" > "Записи на книги" > "Корици". Там отворете въпроса "Как да обработвам корици професионално?" и ще намерите подробна инструкция с алгоритъм, който трябва стриктно да следвате.

Как да оповестя, че желая да подаря книга?

Достатъчно е да посочите като цена 0.00 лв.

Как да формирам цена за книгата, която предлагам?

Цените се формират свободно, по ваша преценка. Винаги може да ги променяте с цел повишаване интереса на купувачите и съобразяване със:

 • степента на търсене - актуалност и ценност на книгата;
 • състоянието на книгата;
 • конкурентните цени на същото заглавие в "Книжен пазар", ако се предлага от други книжари (ползвайте вътрешната търсачка, за да се осведомите);
 • конкурентните цени на същото заглавие, предлагани в различни книжарници в и извън интернет (ползвайте Google).

Коя куриерска фирма да избера?

Нашето специално предложение - изцяло интегрирана услуга на Еконт Експрес в "Книжен пазар" - с 30% отстъпка, ако сте регистриран като книжар в "Книжен пазар" и имате направена поръчка.За връзка с екипа на "Книжен пазар", моля, ползвайте За контакт.Партньори

  1. Имоти
  1. Работа
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да подобри качеството на услугите си. Ако не сте съгласни с това, моля, изключете бисквитките от браузъра си (с което ще ограничите функционалностите на "Книжен пазар") или затворете сайта. Политика на поверителност